Print

Настоящата книга съдържа комплекс от изпитни варианти за чужденци и лица от български етнически общности в чужбина за получаване на степен на владеене на български език. Материалът е структуриран и разработен в научен и методологически план според изискванията на международни стандарти, практикувани в езикови центрове като Кеймбридж, Оксфорд, МГУ “М. В. Ломоносов” и др.

Изпитните задачи са разпределени в общоустановените нива за владеене на език: А1, А2, В1, В2, С1, С2.

Получаването на сертификати за съответната степен изисква наличието на следните езикови и комуникативни умения:

Основно или базисно – според Кеймбридж стандарт Key English Test (KET):            

KET съответства на ниво А1 и А2 (Waystage) от Общата европейска езикова рамка и е показател за умения за писане и говорене, необходими при ежедневното общуване на начално ниво.

Среднонапреднало – според Кеймбридж стандарт Предварителен тест Preliminary English Test (PET):        

PET съответства на ниво B1 (Threshold) от Общата европейска езикова рамка и е доказателство за владеене на езика на средно ниво.

Напреднало – според Кеймбридж стандарт Първи сертификат First Certificate in English (FCE):

FCE съответства на ниво B2 (Vantage) от Общата европейска езикова рамка и се признава от много университети и бизнес компании като доказателство за ниво на владеене на езика над средното.  

Професионално – според Кеймбридж стандарт Сертификат за напреднали Certificate in Advanced English (CAE)  

CAE съответства на ниво С1 (Effective Proficiency) от Общата европейска езикова рамка. Това е изпит на високо ниво, който оценява умения за свободно общуване на целевия език.

Професионално – според Кеймбридж стандарт Сертификат за владеене Certificate of Proficiency in English (CPE)

CPE съответства на нивото C2 (Mastery) от Общата европейска езикова рамка и е най-високото ниво на изпитите по общ английски на Университета Кеймбридж.

Hits: 5244