plakat kinoДом на киното, ул. "Екзарх Йосиф" 37

Институт Конфуций в София представя фестивал на съвременното китайско кино от 6-ти до 13-ти февруари 2015 г. в Дом на киното.

Селекцията съдържа девет разнообразни по жанр и тематика съвременни китайски филма, получили редица отличия и награди от важни международни фестивали (Берлинският международен кинофестивал - Берлинале, Фестивалът на независимото кино „Сънданс“, Международният кинофестивал в Монреал и много други). Повечето от тях никога не са били представяни пред българската публика.

Сред емблематичните заглавия са филми като „Цин Хун“, режисьор Уан Сяошуай, получил награда на журито от Международния кинофестивал в Кан през 2005 г., „Къкъсили“, режисьор Лу Чуан, с награда „Златна мечка“ от берлинския фестивал, „Светът“ на Дзя Джанкъ с награда от Международния филмов фестивал в Торонто и други.

По време на фестивала във фоайето на Дома на киното ще бъде представена фотоизложбата „Институт Конфуций – мост между две култури“, посветена на 10-годишнината от основаването на институтите Конфуций. Ще бъде организирано и изложение на книги, посветени на Китай, от български издателства.

Всички филми са с български субтитри.

 

Програма