Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”
Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София


kritikaВи канят на:


Премиера на новия брой 1-2/2014

на сп. "Критика и хуманизъм"

7 април, 18:00 часа
Нова конферентна зала, Ректорат на СУ
 

Водещи броя:
Елица Станоева
Том Джунс

Броят ще бъде представен от:
д-р Росица Генчева (НБУ)
д-р Галина Гончарова (СУ)


Настоящият брой на сп. „Критика и хуманизъм” се фокусира върху темата за младежките култури, разполагайки ги в сивата зона между политично и аполитично, където се размиват границите между стремежа към дистинкция въз основа на лайфстайл и ангажимента с политическа кауза. В две тематични рубрики броят съпоставя анализи на български и международни автори, които се занимават с различни аспекти на младежките култури в социалистическия и постсоциалистическия контекст.

Първата рубрика разглежда контракултурите по време на държавния социализъм, извеждайки на преден план най-вече бунтарските им измерения, докато втората рубрика измества фокуса си към постсоциалистическия период и пренастройва изследователската си оптика към лайфстайл компонента на младежките култури и утаените в него конформистки или съпротивителни енергии спрямо социалните и политическите структури. Финалната рубрика на броя „Съвременни критики на капитализма“ предлага критичен поглед върху условията за криза в рамките на капиталистическата икономика днес, както и върху възможностите за мобилизиране на продуктивни протестни движения и съпротиви срещу нея.

Автори в броя са Глеб Ципурски, Михаил Груев, Марко Зубак, Том Джунс, Ана Собрал, Светлана Стивънсън, Кристина Димитрова, Николай Николов, Ружа Смилова, Нанси Фрейзър и Боян Знеполски.


Броят съдържа също запис на дискусия с участието на Деян Деянов, Александър Кьосев, Миглена Николчина, Андрей Райчев и Ангел Ангелов, интервюта с Нанси Фрейзър и Ейми Алън, проведени от Димитър Вацов, както и представяне на онлайн изданието „Баница” от двама от редакторите му – Николай Николов и Рая Раева.