Издателство "Жанет 45" Ви кани на премиера на книгата

 

"ТАМ, КЪДЕТО НЕ СМЕ"

от Георги Господинов

 

big-Tam kadeto ne sme

 

 

19 май /четвъртък/, 19:00 часа

Дома на архитекта, САБ, ул. "Крака" 11

Залата на 2 етаж

 

Поезията на Георги Господинов от последните десет години излиза в нова стихосбирка. Писателят ни отвежда „Там, където не сме“ и твърди, че това не е книга за пътуването, а напротив – за чезненето, за тягата към едно мечтано и винаги убягващо другаде.

 

„Там, където не сме“ – новата поетическа книга от Георги Господинов събира стихове, писани през последните десет години и неиздавани досега. Тя е пета по ред след вече класическите му стихосбирки от 90-те „Лапидариум“ и „Черешата на един народ“, след „Писма до Гаустин“ (2003) и общото им издание в антологията „Балади и разпади“ (2007). Господинов често казва, че внася контрабандно поезия в своите романи. Но е вярно и обратното – можем да открием ненаписани романи, контрабандно внесени в стиховете му.

 

В стихосбирката има нещо от личната и световна меланхолия на „Физика на тъгата“, от новата тревожност в градовете на света. Според автора „Там, където не сме“ е книга не за пътуването, а за чезненето, за тягата към едно мечтано и винаги убягващо другаде („друг ад е“). Според проф. Хенрике Шмид това вече не е просто черешата на един народ, а черешата на света.