Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“

Black Flamingo Publishing

 

ви канят на

 

преставяне на стихосбираката на Манол Глишев

ПРОЕКТ ЗА ПРЕКРАСЕН ЖИВОТ

с участието на Роберт Леви и Мила Люцканова

 

proekt

 

10 май, сряда, 19:00 часа

Театрална зала „Алма Алтер“, СУ

Вход откъм бул. Цар Освободител

 

„Проект за прекрасен живот” колкото прилича, толкова и не прилича на първата книга на поета. Старите теми присъстват и тук, но той е по-улегнал, по-вглъбен. Светът на старите фантазии става по-близък до нашия, нашият свят се доближава повече до древните европейски епоси. Всъщност Манол Глишев създава свой собствен поетичен свят, който е едновременно реален и възможен. Свят за прочитане.”

Роберт Леви

 

„През стиховете на Манол Глишев протича една особена, неназована пряко тъга – като че ли далечни епохи и географии са обяснявали живота по-успешно. Но при Манол това не е вътрешна емиграция, не е снобизъм, не е „аз съм по-добър от вас и заслужавам повече”. По-скоро прилича на скръб по сюблимното, което ни се полага, и все пак сякаш не е разпределено по равно.“

Кристин Димитрова

 

„Мечтател, романтик, пътешественик, ерудит, любител на кучета, Краков и доброто вино, неспокойна душа, Манол Глишев ми изглежда такъв през призмата на тази книга. Това само доказва колко добре е написана тя. Впрочем и е красиво изглеждаща – отпечатана със зелени букви и с красива корица, самата стихосбирка е произведение на изкуството.”

Елица Павлович

 

Манол Глишев (1983) е роден в София. Автор е на стихосбирката „Машина от думи“ (изд. „Жанет 45“, 2014). Негови текстове и преводи са публикувани в сборника Omnia vincit amor на УИ „Св. Климент Охридски“, Капитал Light, портала „Православие“, „Литературен вестник“, хартиения блог „Ариергард“, електронните списания „Кръстопът“, Mediaevalia и Public Republic, както и на сайта Площад Славейков. През 2009 г. е застъпник на романа „Властелинът на пръстените“ в кампанията „Голямото четене“; в същата година печели първа награда за есе на конкурса „СтоЛица“ (2009). Пише, превежда и поддържа блога „Луд на шарено се радва“.

 

Убеден е, че писателите могат и да си гледат занаята, и да виждат какво става около тях. Обича западноевропейската средновековна литература и се надява, че един ден ще успее да издаде преводите си на староанглийски епически поеми.

 

Black Flamingo Publishing (основано 2010) е иновативно българско издателство за поезия, драматургия, белетристика, както и за специализирани художествени и документални проекти от България и Европа. Създадено е с желанието да бъде даден глас на разнообразни социални групи, малцинства и други общности, намиращи се извън обществения център на внимание. Black Flamingo Publishing е място, предоставящо възможност на отделните гласове да бъдат чути. Това често са млади и неутвърдени автори, хора с необикновена съдба или хора с авангардни и ексцентрични идеи. С други думи – тези, които обществото се опитва да маргинализира, към които се отнася пренебрежително, с предразсъдъци, пуритански или тесногръдо.

 

До момента от Black Flamingo Publishing са издадени над 100 заглавия, основно драматургични текстове от български чужди автори, проза, поезия и хуманитаристика – художествена и документална литература, насочена към културен елит, намиращ се извън официозните рамки и представи. Издателството се стреми да се превърне в притегателен център за алтернативни и нестандартно мислещи творци. През 2013 г. то печели националната награда „Христо Г. Данов“ в категория „Изкуство на книгата“ за оформлението на поредица от сборници с пиеси.

 

 

FACEBOOK EVENT