Вие сте тук: Начало Научни форуми
ПДФ Печат Е-мейл

El Muteva

 

СУ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"

ФАКУЛТЕТ ПО СЛАВЯНСКИ ФИЛОЛОГИИ

 

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

ИНСТИТУТ ЗА ЛИТЕРАТУРА

 

 

 

ПОКАНА

 

 

 

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

 

          Най-учтиво ви каним да вземете участие в работата на Националната научна конференция в памет на изтъкнатите възрожденски дейци, представителите на Одеския литературен кръг Елена и Димитър Мутеви, организирана от Катедрата по българска литература във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ и направление „Литература на Българското възраждане” при Института за литература при БАН.

 

По идея на госпожа Марина Младенова от месец април обмисляме и подготвяме тази проява по повод 160 години от смъртта на Елена Мутева (1829–1854) и 150 години от смъртта на д-р Димитър Мутев (1818–1864). Темата на конференцията „Елена и Димитър Мутеви: ранните пътища на българската модерност“ дава възможност да предложим съвременен прочит на творчеството и ролята на Елена Мутева и на д-р Димитър Мутев в българската литература и култура от средата на ХІХ век, по-релефно да се открои тяхното основополагащо значение при учредяване на възрожденската литературна и културна публичност. Елена Мутева е може би най-категоричното женско присъствие сред пишещите жени от периода на Възраждането, а д-р Димитър Мутев е безспорен авторитет сред българските дейци от влиятелните културни средища Одеса, Цариград, Болград.

 

Председател на Организационния комитет: г-жа Марина Младенова;

проф. дфн Румяна Дамянова, доц. Катя Станева, Мария Пилева

 

Конференцията ще се проведе на 21 ноември 2014 г. (петък) в Новата конферентна зала на СУ от 12.00 часа.

 

Моля да изпратите вашите заявки за участие до 15.11.2014 г. на адрес на организаторите: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Ще се радваме на вашето участие!

 
Администратор на сайта                      Дизайн: вариант на Beep от Red Evolution