Езикът на Франческо Петрарка

Езикът на Франческо Петрарка (Елизабета Солети)

 

Този модул е посветен на поетичното творчество на народен говорим език на Франческо Петрарка, творбите Песенник и Триумфи, които са имали решаваща роля в историята на италианския език и литература. Особено творбата Песенник е била считана за ненадминат модел на поетическия език и следователно е представлявала образец, съобразно който се твори в продължение на векове. По тази причина модулът се фокусира основно върху разглеждането на тази творба, проследява дългата и сложна история на съставянето на Песенник, над който Петрарка е работил в продължение на около тридесет години, и се посочват най-значимите периоди и етапи от сбирката, допълненията и разместванията, посредством които се достига до последната и окончателна редакция на творбата.

 

Учебни единици 5 и 6 предоставят примери за четене и коментар, които са от полза за разбиране на спецификите на поетическия текст.

 

Последната част от модула е посветена на произведението Триумфи, което е изиграло също толкова важна роля в италианската литературна традиция, както и творбата Песенник: проследяват се историята на написването на творбата и темите, които са засегнати, илюстрирано е влиянието, оказано от Божествена комедия.