ПРОЕКТ „ПРОЗОДИЧНИ АСПЕКТИ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК В СЪПОСТАВИТЕЛЕН ПЛАН С ДРУГИ ЕЗИЦИ С ЛЕКСИКАЛНО АКЦЕНТУВАНЕ”

 

ПРОЕКТ „ПРОЗОДИЧНИ АСПЕКТИ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК В СЪПОСТАВИТЕЛЕН ПЛАН С ДРУГИ ЕЗИЦИ С ЛЕКСИКАЛНО АКЦЕНТУВАНЕ”

 

Анотация

Основната цел на проекта е да фокусира вниманието на учени – филолози с различни профили към основни прозодични аспекти на българския език като словното ударение и интонацията. Насочваме се към област, която има нужда от разработване в сферата на българистиката и в преподаването на българския език у нас за постигане на съизмеримост с вниманието, което ѝ е отделено във водещи европейски и световни научни традиции.

Направлявани от идеята, че съпоставянето е ключов механизъм за определяне на явленията, ние подхождаме към българската прозодия в съпоставителен план с езици с лексикално акцентуване като английски, немски, испански, руски и португалски.

Научните приоритети на проекта са в сферата на изследване на словното ударение и интонацията. По отношение на българското акцентуване подхождаме от гл.т. на теорията за взаимодействие на прозодия и морфология, която успешно се прилага през последните години към езици с лексикално акцентуване. Планираме серия изследвания за дефиниране на акцентната маркираност на определени групи морфеми, както и за очертаване на тендеции в проявленията на метрични фактори.

В сферата на изследването на интонацията планираме детайлни сравнителни фонологични описания на интонационните системи на чуждите езици, включени в проекта с интонационната система на български както и детайлни описания на най-важните различия във фонетичните реализации на елементите (тонални акценти, фразови акценти, гранични тонове).

 

ЕКИП

Ръководител            

доц. д-р Мирена Атанасова Пацева-Момова

Участници   

проф. д-р Бистра Йорданова Андреева

проф. д-р Татяна Игоревна Алексиева

доц. д-р Снежина Любозарова Димитрова

доц. д-р Весела Петрова Чергова

гл. ас. д-р Милена Петрова Маринкова

хон. преп. изследовател Милена Ангелова Миленова

Докторанти 

Николета Росенова Стойкова

Студенти      

Дора Полизонова Маркова

Кирил Людмилов Терзийски

Тереза Емилова Василева

Евелин Азат Хугасян

Даяна Орлинова Николова

 

ЕЗИЦИбългарски, руски, английски, немски, испански, португалски

 

ДЕЙНОСТИ

ПЛАН НА ПРОЕКТА

ПУБЛИКАЦИИ

СЪБИТИЯ ПО ПРОЕКТА

АПАРАТУРА