Аглая Маврова

Гл. ас. д-р Аглая Маврова преподава методика на обучението по руски език в софийския университет „св. Климент охридски“. През 2013 г. Защитава дисертация за присъждане на образователна и научна степен „доктор“ на тема: „формиране на междукултурната компетентност в обучението по руски език“. Тя е сред редакторския колектив на 7-томното издание с материали от хI конгрес на международната асоциация на преподавателите по руски език и литература „мир русского слова и русское слово в мире“ (софия: heron press, 2007). Редактор е на „болгарско-русский, русско-болгарский словарь разговорных фраз“ (москва: эксмо, 2012). Съавтор и автор е на учебните помагала по руски език „вернисаж“ (софия: везни – 4, 2011) и „смях в час“ (софия: уи „св. Климент охридски“, 2015).

Катедра: Методика на обучението по български език и литература

Водени учебни дисциплини: 

  • Методика на обучението по руски език
  • Приобщаващо образование
  • Информационни и комуникационни технологии в обучението и работа в дигитална среда

Специализации:

  • Летен курс по руски език в държавния институт по руски език „а.С. Пушкин” – гр. Москва (русия) за повишаване на квалификацията, 2009 г.
  • Курс за повишаване на квалификацията в руския университет за дружба между народите (рудн), гр. Москва (русия) по програма за допълнително професионално образование „методика (теория и технология) на лингводидактичното тестиране в рамките на руската държавна система за тестиране на чужди граждани (елементарно, базово и първо сертификационно ниво)“, 2017 г.

Научни интереси: Образование, чуждоезиково обучение, лингвокултурология, компаративистика

Връзки: