Предлаганото учебно помагало по български език „Здравейте, докторе!“  е предназначено за студенти чужденци от специалностите медицина, медицинска сестра, медицинска рехабилитация и ерготерапия, както и за дипломирани магистри, които упражняват лекарската си професия в България.

 

В книгата са включени текстове, съобразени със съответните учебни програми на специалностите в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ за І и ІІ курс. Целта на въпросите и задачите към текстовете е изучаващите български език да усъвършенстват уменията си да резюмират научна информация, като същевременно демонстрират разбиране на разглежданите проблеми.

 

Българската граматика се представя в редуцирани статии и таблици, което напълно отговаря на изискванията за лингвистична компетентност на неспециалисти. Следват упражненията, чрез които практически студентите затвърждават познанията си за най-важните граматически единици.

 

Чрез рубриката „Етикет“ авторите се спират специално на етикетните речеви единици, типични за българската езикова ситуация. По този начин чужденците, изучаващи медицински специалности, проявяват съпричастност към актулната езикова съвременност, като това същевременно допринася за изграждането на междукултурна компетентност.