Mario Vargas LlosaНосителят на Нобеловата награда на литература за 2010 година Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

 

По този повод изтъкнатият испаноезичен творец ще пристигне в България на посещение, осъществено под патронажа на посолството на Испания в България и със съдействието на Института „Сервантес“ и издателствата „Колибри” и „Хермес”.

 

 

 Предложението за удостояването на световноизвестния испаноезичен писател с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии.

 

 Тържествената церемония ще се състои на 17 май 2013 г. в 17.30 часа в Аулата на Софийския университет.

 

Марио Варгас Льоса е роден през 1936 г. в Арекипа. Той е определян като писателя с най-всеобхватно творчество на испански език на своето поколение и е една от най-значимите фигури в испанската и испаноамериканската литература на XX и ХХІ век.

 

Марио Варгас Льоса е автор на 17 романа, преведени на различни езици. Първото му произведение “Градът и кучетата”, публикувано през 1963 год., привлича вниманието на читатели и критици и веднага му носи успех.

 

Литературното творчество на Марио Варгас Льоса обхваща не само романи, той е автор и на забележителни есета. Писателят е работил като драматург и журналист, а голяма част от романите му са филмирани.

 

Творчеството на Марио Варгас Льоса, който е член на Испанската кралска академия на езика, му е донесло престижни награди за литература на испански език, между които наградата за испаноезична литература „Мигел де Сервантес“ и наградата на Принца на Астуриас.