Юбилейна конференция "90 години германистика в България"   aula33

 

11 - 12 октомври 2013

Аула, Зала 1, Зала 2, Конферентна зала, Приемна

 

На 11 и 12 октомври 2013 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе юбилейна конференция "90 години германистика в България. Tрадиции, предизвикателства и перспективи в изследванията и обучението в сферата на германистиката". Събитието е организирано от катедра „Германистика и скандинавистика“ към Факултета по класически и нови филологии на СУ. Конференцията е част от проявите, с които най-старото висше училище в България отбелязва 125-ата си годишнина.

 

В Софийския университет немски език се изучава от самото му основаване през 1888 г. Решението за създаване на катедра „Немска филология“ е взето през 1904 г. Катедрата е официално създадена едва през 1923 г. от основателя на дисциплината проф. Константин Гълъбов.

 

Официалното откриване на конференцията ще бъде в 9.00 часа на 11 октомври 2013 г. в Аулата на Софийския университет. Приветствия към участниците ще отправят ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Цветан Теофанов, посланиците на Федерална република Германия и Република Австрия Матиас Хьопфнер и Герхард Райвегер, почетният председател на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ Петер Фишер-Апелт, Богдан Мирчев, Фондация „Ханс Зайдел“, и проф. д-р Николина Бурнева от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

 

В конференцията ще участват над 100 университетски преподаватели от България, Германия, Австрия, Швейцария, Словения, Турция, Полша, Чехия, Босна и Херцеговина, Великобритания и САЩ. Работата на юбилейната конференция ще протече в четири секции – литература и култура, немски като чужд език, превод и езикознание.

 

Повече информация може да видите тук.