fotografiteПосолството на Чешката република,

Посолството на Словашката република и

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”

представят изложбите:

 

СЛОВАКИЯ

СЛЕДВАЙКИ ПЪТЯ НА НЕЖНАТА РЕВОЛЮЦИЯ

(25 години от падането на Желязната завеса)

и

1989 ПРЕЗ ОЧИТЕ НА ФОТОГРАФИТЕ

(Прелюдия/ Германското преселване/

Падането на Берлинската стена/ Нежната революция)

 

(17 - 28 ноември 2014)

 

 

 

Официално откриване:

19 ноември, сряда, 18:00 часа, Северно крило, Ректорат на СУ

 

По повод 25-годишнината от 1989 година посолствата на Словашката република и Чешката република в България представят две съвместни изложби, проследяващи събитията от 17 ноември 89’, поставили началото на Нежната революция в бивша Чехословакия.

 

17 ноември 1989 година – полицията в Прага брутално потушава студентската демонстрация. Това е детонаторът, който задвижва събитията в Чехословакия, последната страна от Централна Европа на ръба на комунистическата епоха. Улиците и площадите се изпълват с тълпи от хора. Решението да се сложи край на тоталитарната система е окончателно.

 

Експозицията представя фотографии и коментари на очевидци и участници в събитията, разиграли се на 17 ноември в бивша Чехословакия. Свидетелствата обхващат времево както периода на Нежната революция (наречен така заради безкръвния емоционален характер на чехословашкия политически преврат), но така също предхождащите и последвалите го събития, очертавайки ярка картина на началото и развитието на Нежната революция в Чехия и Словакия.

 

Събитието ще бъде открито от официални представители на Посолство на Чешката република, Посолство на Словашката република и Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

 

Facebook event

https://www.facebook.com/events/1575300889365519/

 

Културен център СУ

http://culturecenter-su.org/