Boris HristovКонцерт-лектория по повод 100 години от рождението на Борис Христов

19 януари 2015 г., 19.00 ч.
Аула, Ректорат

На 19 януари 2015 г. от 19.00 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” музикантите от формация „Юлангело” организират концерт-лектория, посветен на големия оперен певец Борис Христов. Събитието се осъществява благодарение на домакинството на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, чийто възпитаници са Кирил Совичанов и Борис Христов.

На концерта ще бъде представен албумът „Борис Христов – посланик на българската песен”, записан с финансовата подкрепа на Министерство на външните работи на Република България и в партньорство с Института за изследване на изкуствата към БАН, Българския културен институт в Рим, община Кюстендил и Театъра на българската армия. Гост-музиканти на концерта ще бъдат вокален ансамбъл „Св. Троица”- гр. София, с диригент Елиянка Михайлова.

Песните, събрани в албума са плод на издирвания, изследвания и ненадейни открития, направени от музикантите в последната една година - букет от родолюбиви песни и православни песнопения, с които израстват и се възпитават мъжете от рода Совичанови-Христови. Мъже, които носят песента в кръвта си.

На събитието ще бъдат представени песни, които е пял Апостолът на свободата Васил Левски, неизвестни песни по текстове на Чинтулов, Вазов, Ботев, Славейков и почти забравените Йоаким Груев, Филип Симидов, Христо Матов, Христо Мавридов. Песни за паметта и за една мечта на Борис Христов - да популяризира българската песен и да я представи на света.

През 1960 г. Кирил Совичанов, бащата на Борис Христов, изпява над 300 български песни пред акад. Николай Кауфман. Част от тях Кауфман включва в сборниците си с български народни песни. Благодарение на тази събираческа работа на акад. Николай Кауфман и със съдействието на Института за изследване на изкуствата към БАН, формация „Юлангело” преоткрива част от тези песни и ги поднася на българската публика.

Акцент в програмата ще бъде песента „Легенда за страшния канъ Крумъ”, изпята от Борис Христов пред цар Борис III на Богоявление (19 януари – стар стил) 1942 г. След това той получава държавна стипендия и заминава да учи оперно пеене в Италия при маестро Рикардо Страчари. Партитурата на песента е открита в личния архив на Борис Христов в Българския културен институт в Рим през март 2014 г. от Пламен Бейков - ученик от последния клас на великия бас.

* * *

Преди концерта от 18.00 часа в Централното фоайе на Ректората ще бъде представена изложбата „Величието на българския дух”. Тя съдържа документални фотоси от живота и ролите на Борис Христов. Събитието е част от честванията на 30-годишнината на Факултета по начална и предучилищна педагогика и 20-годишнината на специалност „Музика”.