Университетска библиотека представя изложбата „Киното е двуостро оръжие”

 

plakat biblioteka„Киното е двуостро оръжие“ е изложба, посветена на романа „Нощем с белите коне“ и повестта „Бариерата“ от Павел Вежинов и визуалните им адаптации.

 

Изложбата може да бъде видяна в периода 27.01 – 27.02.2015 г. в Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“, Библиотека „Филологии“, Ректорат, ет. 6.

 

Изложбата „Киното e двуостро оръжие“ за първи път събира на едно място репрезентации на всички издания на романа „Нощем с белите коне“ и повестта „Бариерата“ от Павел Вежинов, както на български, така и на чужди езици. Чрез изображения и текстове читателите ще научат любопитни факти за едни от най-известните произведения на Павел Вежинов, както и за визуалните им адаптации. Освен хронологично проследяване на изданията, акцент е поставен на литературната критика и отзиви за тях през годините.

 

Новите издания на романа „Нощем с белите коне“ и повестта „Бариерата“ и изложбата „Киното e двуостро оръжие“ са посветени на 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов. Те провокират интереса и вниманието на младите поколения читатели и представят творчеството на забележителния писател и сценарист по модерен и съвременен начин.

 

Организатори на изложбата са издателство „Ентусиаст“ и издателство „Сиела“ в партньорство с Инициативния комитет за честването на 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов и любезното домакинство на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“.

 

fil biblioteka