Вечер, посветена на новото издание на „Архипелаг ГУЛАГ” на Александър Солженицин

 

novo-izdanie23 април, четвъртък, от 18.30 ч.

Център за култура и дебат „Червената къща Андрей Николов”,

ул. Любен Каравелов № 15

 

Книгата ще бъде представена от Филип Димитров, проф. Калин Янакиев, проф. Цочо Бояджиев и преводачите на книгата – Татяна Ваксберг и Зоя Котева.

 

Водещ: Тони Николов

 

„Архипелаг ГУЛАГ” безспорно е сред книгите, променили историята на ХХ в. В нея Александър Солженицин разкрива потресаващата истина за концентрационния свят на съветската система и разсейва грандиозните лъжи на комунистическата идеология за светлото бъдеще. И което е най-важното – книгата е изградена върху свидетелствата на хора, минали през всички кръгове на лагерния ад, но съхранили човешкото си достойнство, тоест правото си на истина.

 

Макар и с риск за живота си, обществото може да си позволи лукса да събере показанията на свидетелите и да учреди свой собствен Нюрнбергски процес. Именно това – обвинителният материал и самото обвинение – представлява „Архипелаг ГУЛАГ” на Александър Солженицин. Читателят е поканен да вземе участие в процеса в качеството на наблюдател.

Йосиф Бродски, „География на злото”, 1977 г.

 

Новото издание на „Архипелаг ГУЛАГ” излиза в изцяло нов и пълен превод на Татяна Ваксберг и Зоя Котева под редакцията на Едвин Сугарев в 3 тома.