ПОКАНА

 

lit

 

 

 

На 23 април 2015 г. (четвъртък) във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет "Св. Климент Охридски" (ул. "Московска" №49) между 11:00 и 17:00 ч. ще бъде отпразнуван Световния ден на книгата и авторското право. Празникът е организиран от Факултетния студентски съвет и се чества за първи път в историята на Университета.

 

В програмата за деня са включени:

• Акция за стимулиране на четенето на български и преводни научни книги (I и II ет.)

• Акция за стимулиране на четенето на българска и преводна художествена литература (III ет.)

• Изложба на макети на книги, изработени от студенти III и IV курс по Книгоиздаване (I ет. - фоайе на вътрешно стълбище)

• Коктейл със сладки ядивни книги

• Безплатен онлайн тест "Какъв тип читателски мозък притежаваш?"

… и още много малки изненади.

 

23 април се празнува по решение на ЮНЕСКО и се чества от 1995 г. по цял свят. Това е празник на всички автори на книги, читатели на книги, издатели, книжари, библиотекари, преподаватели и студенти по Книгоиздаване. Ето защо това е празник и на ФЖМК.

 

През целия ден гостите на Факултета ще могат абсолютно свободно да четат най-различни научни и художествени книги, които ще бъдат разположени из цялата сграда - до чакалните пред аудиториите, до машината за кафе и дори в санитарните възли на сградата. Тази екстравагантна акция цели да покаже, че за четенето няма граници, не съществуват морални ограничения и то трябва да се случва по всяко време и на всяко място, щом книгата е интригуваща и полезна за своя читател.

 

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Студентски съвет на СУ, както и с помощта на Издателство "Ентусиаст", Книжен център "Гринуич" и Библиотека на ФЖМК.

 


 

Книжарници „Хеликон“ отбелязват Световния ден на книгата

 

Програмата започва в 16 часа в книжарница „Хеликон-Витоша” с церемониите по връчването на литературните награди „Рашко Сугарев” и „Цветето на Хеликон”.

 

Следва щафетно четене на любими произведения. Откъси от книги ще четат:

 

Енцио Ветцел, директор на Гьоте институт,helikon

Любов Костова, директор на Британския съвет,

Агнешка Кошчушко, директор на Полския институт,

Катерина Хуртаева, директор на Чешкия център,

Луиджина Педи, директор на Италианския културен институт,

Дьорди Димитров, заместник-директор на Унгарския институт,

Кенуъд Хил, преводач и преподавател

Васко Щутаров, директор на Културно-информационния център на Р. Македония

Алек Попов, двукратен носител на наградата „Хеликон”

Анджела Родел, преводач и изпълнителен директор на Българо-американската комисия „Фулбрайт”

 

В организирането на събитието тази година партньор е Държавният културен институт към министъра на външните работи. Сред гостите са посланикът на Република Корея Негово Превъзходителство Шин Менг-хо, който ще има възможност да представи и тазгодишната Световна столица на книгата – корейският град Инчеон.

 

Световният ден на книгата и авторското право е част от календара на ЮНЕСКО. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е празнуван за първи път през 1995 година.

  •