С академично тържество Софийският университет ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

parvite



24 май 2015 г., 11.45 ч.,  Аула на СУ

С академично тържество в Аулата на Софийския университет най-старото висше училище в България ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Празникът ще започне в 11.45 часа с приветствено слово на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дин Иван Илчев.

Академично слово на тема: "Стволови клетки - какво да очакваме от неочакваните им способности" ще произнесе проф. дбн Румен Панков, заместник-ректор на Софийския университет.

По време на академичното тържество ще бъдат наградени победителите в Деветия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на Фондация “Св. Климент Охридски” за студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

По традиция в деня на светите братя Кирил и Методий ще бъде връчена стипендия на Фондация „Блага Димитрова“ за студент от Факултета по славянски филологии на Софийския университет.

За първи път тази година Българското национално радио ще връчи награда на студент в специалност „Журналистика“, профил „Радио“. Инициативата е в памет на проф. д-р Веселин Димитров и цели насърчаване на обучението по радиожурналистика.

По традиция по-рано през деня Академическият съвет на Софийския университет ще участва в официалната церемония за отбелязване на празника, която ще започне в 11.00 часа при паметника на свети братя Кирил и Методий. Академическият съвет на Алма матер ще се присъедини към празничното общоградско шествие в 10.50 часа от главния вход на Ректората.