su-20

 

Академично тържество по повод патронния празник на Софийския университет “Св. Климент Охридски”


На 25 ноември 2015 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски” ще отбележи своя патронен празник – деня на св. Климент Охридски.

В 8:00 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Софийския университет в присъствието на Негово Светейшество българския патриарх Неофит ще бъде отслужена празнична утреня и божествена света литургия.

В 10:30 часа Академическият съвет на Софийския университет начело с ректора проф. Анастас Герджиков ще поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски.

Академичното тържество по повод празника ще се проведе в Аулата на Софийския университет и ще започне в 11:00 часа.

Тържеството ще бъде открито от проф. Иван Илчев. Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще поздрави академичната общност по повод празника. Проф. дхн Борис Гълъбов от Факултета по химия и фармация на СУ ще произнесе академично слово на тема „Приложение на спектроскопски и теоретични методи за изясняване на реакционни механизми в химията“.

Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2014 г. до 25 ноември 2015 г., както и с връчване на:

- Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“;

- Годишните награди на Алма матер за учебната 2015/2016 г. по повод патронния празник на Софийския университет;

- Годишната стипендия на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово;

- Годишната стипендия на името на Надежда Дженева за студент от профил „Радио“ на Факултета по журналистика и масова комуникация;

- Годишната стипендия съвместно с Българската национална телевизия на името на д-р Младен Младенов за студент от профил „Телевизия“ на Факултета по журналистика и масова комуникация;

- Годишната стипендия за студентски постижения в радио или телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков;

- Ежегодната награда на името на проф. дмн Иван Сосков за изявен студент или докторант от Факултета по математика и информатика за изследователски и научни постижения в областта на математическата логика и компютърните науки.

Тържеството ще завърши с музикална програма на преподаватели и докторанти от катедра „Музика“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет.