miglena nikolchina

 

 

Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Rе:”

Клуб за наука и изкуство „ЗаЕдно“

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”


ви канят на:
 

 

 

Срещи и недоразумения: природните науки в художественото въображение

 

Публична лекция на проф. Миглена Николчина

/Събитието се реализира в рамките на Платформа „Наука и Изкуство”/

 
14 януари, четвъртък, 19:00 часа
Нова конферентна зала, Ректорат на СУ


Пътищата на въображението в литературата често пъти са – видимо или невидимо – обусловени от научните идеи на епохата. В тази беседа ще се опитаме да си отговорим на въпроса защо Мери Шели е останала неразбрана, как обръщането към науката оформя грандиозните литературни проекти на Балзак и Зола, защо роботите на Карел Чапек всъщност не скърцат и кой губи, когато забравяме, че и обратното е вярно – пътищата на науката се трасират от художественото въображение.


Миглена Николчина е професор по история на литературата в Софийския университет и работи в полето на поезията, литературната теория и философията. Специализирала е в Института за академични изследвания в Принстън, Ню Джърси. Авторка е на теоретични и литературно-исторически монографии, най-новата от които е „Деви, рицари, кралици. Любовта в литературата на Средновековието и Ренесанса“ (2014), и на няколко стихосбирки, сред които е „Градът на амазонките” (2008). Наскоро излезе и нейният сборник с разкази „Билет за Вега“ (2015). На английски е издала книгите Matricide in Language: Writing Theory in Kristeva and Woolf (2004) и Lost Unicorns of the Velvet Revolutions: Heterotopias of the Seminar (2013). В момента изследователският й интерес е насочен към историята на изкуственото същество в литературата, а най-новият й поетически проект „Рими” редува стихове и проза в духа на ранния Ренесанс.


Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Rе:”, съвместно със СУ „Св. Климент Охридски“, Национална художествена академия, Национален Център за Суперкомпютърни  приложения и ЦЕРН, работят върху създаването на платформа „Наука и Изкуство” в България. Целта е изграждане на методология, обединяваща изследванията, провеждани на атомно и молекулярно ниво, в симбиоза с неврология, психология, музикално, танцово, театрално и визуално изкуство. В сътрудничество по този проект са учени (физици, химици, биолози, медици и др.) и хора на изкуството (артисти, балетисти, композитори, художници). Идеята е да се изработи единна платформа, която по атрактивен начин, чрез включване на сетивни възприятия и активно участие на зрителите в познавателния процес, да породи интерес към съвременните наука, технологии и изкуство. В рамките на тази обща програма през ноември 2014 г. беше основан Клуб за наука и изкуство „ЗаЕдно“, ангажиран с организирането на публични лекции, семинари  и дискусии, по време на които хората на науката и изкуството се срещат, опознават и обединяват около една кауза.