Абсолвентите от випуск 2015 г. на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование

 

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ над 250 бакалаври и магистри от Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 65 от абсолвентите, 15 са пълни отличници.

 

Абсолвентите, техните преподаватели, родители и близки бяха поздравени от декана на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев, който заяви, че е изключително щастлив в светлия християнски празник Благовещение да поздрави възпитаниците на факултета с успешното им дипломиране.

 

absolventi

 

„Днес е Благовещение, празник на радостното очакване. Желая ви да съхраните това радостно очакване, което сега ви изпълва, и през целия ви живот“, каза доц. Пенчев и отбеляза, че е по-лесно да се говори пред студентите на първия им учебен ден, защото тогава може да им представи онова, което им предстои в Университета и във Факултета. Той изрази надеждата си, че по време на своето обучение младите му колеги са придобили онези знания и умения, които ще им позволят да се справят с предизвикателствата на живота.

 

„По време на вашето обучение вероятно сте разбрали, че Университетът не е само аудитории, конспекти, изпити. Университетът е нещо много повече. Университетът е дух и този дух, вярвам, винаги ще остане във вас“, заяви още деканът на Факултета по славянски филологии и пожела на абсолвентите да бъдат силни, умни и красиви – такива, каквито са в празничния ден.

 

"Това, което сте постигнали, което сте изградили и ще продължавате да изграждате у себе си, е преди всичко ваша заслуга. Ако ние, като ваши преподаватели, сме помогнали в този процес, то можем да бъдем единствено щастливи. Рано или късно идва момент, в който трябва да се разделим с местата или хората, които са ни били важни. Това, което можем да направим, е да запазим онова, което те са ни дали. Вярвам, че вие ще запазите духа на Софийския университет в сърцата си! На добър час!“, каза още деканът.

 

absolventi2

 

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поднесе своето приветствие към абсолвентите, техните преподаватели и близки. Той отбеляза, че от всички над 1000 събития годишно, които се организират в Университета, винаги му е най-приятно да присъства на церемониите по дипломиране на факултетите.

 

По думите му, пред абсолвентите стоят сериозни перспективи – някои ще продължат да учат в следващите степени на висшето образование, а други ще започнат работа. Проф. Герджиков отбеляза, че перспективите са светли, защото Софийският университет е на първо място в почти всички от своите 26 професионални направления. Той отбеляза, че абсолвентите са получили наистина качествено образование, което ги превръща не просто в специалисти в дадена сфера, а и в хора, които са способни да се учат и развиват, и изрази убедеността си, че имат сериозна възможност за реализация.

 

Ректорът призова абсолвентите да използват тези сериозни възможности, за да изберат това, което наистина ще им носи удовлетворение и да не се подлъгват по това, което най-лесно ще намерят, което най-лесно умеят да работят или по по-високото възнаграждение. По думите му, по-добре е да търсят онова, което ще ги направи щастливи, докато работят: „Това е нещо, което ще направи вас добри специалисти – не някакъв друг тип професионализъм, а желанието за тази работа. Ще ви направи по-щастливи, защото щастливият човек е удовлетвореният във всички аспекти“. Проф. Герджиков пожела на всички голям успех, поздрави родителите и близките, които са били до тях през изминалите години и обяви випуск 2015 г. на Факултета по славянски филологии закрит.

 

absolventi3

 

Венцеслав Шолце, един от отличниците на випуска, поздрави присъстващите от името на абсолвентите. Той благодари на ръководството на Софийския университет и на преподавателския състав на Факултета по славянски филологии за съвместната работа през годините и изрази вярата си, че тя е била ползотворна за всички.

 

absolventi4