Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" е домакин на изложбата "110 години от рождението на проф. Иван Дуйчев"

 

izlozhba libr

 

Изложбата, посветена на 110 години от рождението на проф. Иван Дуйчев, се организира от Университетската библиотека "Св. Климент Охридски", съвместно с Центъра за славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев". Тя може да бъде разгледана до 29 април 2017 г.

 

В експозицията са показани книги от личната библиотека на проф. Иван Дуйчев, материали от личния му фонд, документи, снимки и писма, свързани с неговия живот и научна дейност, съхранявани в Центъра за славяно-византийски проучвания.

 

Изложбата бе открита от Биляна Яврукова, зам.-директор на Университетска библиотека. Тя отбеляза, че изложените експонати са свързани с научното наследство в областите, в които е работил проф. Дуйчев: медиевистика, византология, славистика, архивистика и документалистика, библиография.

 

Директорът на Центъра за славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев" проф. дфн Вася Велинова приветства гостите и заяви: „С много любов и много старание подбирахме документите, които да предоставим за тази изложба, защото искахме да покажем не само учения, не само името, познато от студиите, публикациите, библиографските справки, а и да покажем човека - Дуйчев, който е една личност разнородна, изключително богата личност, която може винаги да ни изненада”. Проф. Велинова добави, че в изложбата присъстват документи от ранните години на професора като стипендиант в Италия, от неговите първи стъпки в науката, лични писма, екслибриса, който краси библиотеката на проф. Дуйчев, съхранявана в Центъра.

 

libr izlozhba

 

„Искахме да завършим кръга на неговия животопис и да покажем, че центърът, който носи неговото име, продължава традицията му”, обясни директорът. Тя отбеляза, че неговият дух, традиции и студии са живи и стимулират нови научни изследвания. Проф. Велинова отправиблагодарности към колегите от библиотеката и от специалност „Архивистика”, които са подбирали документите, на Университетска библиотека за гостоприемството и за едни от най-редките екземпляри на първите издания на статии и монографии на проф. Дуйчев. Тя пожела на гостите приятни минути с изложбата и още веднъж да се докоснат до голямото име Иван Дуйчев.

 

Проф. д-р Андриана Нейкова, преподавател към специалност „Архивистика и документалистика” припомни на гостите, че изложбата се организира в рамките на ХI-та годишна архивна конференция на специалност "Архивистика и документалистика" и с нея се отбелязват три юбилея – 15-годишнината на специалността, чийто патрон е проф. Дуйчев, 110 години от рождението на професора и 65 години от старта на професионалното архивно образование в Софийския университет.