СКРЪБНА ВЕСТ

 

На 21 януари 2021 г. ни напусна

проф. д-р Радка Василева Влахова-Руйкова,

дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии

 

Проф. д-р Радка Влахова е родена на 23 август 1954 г. в гр. София. Завършва специалност „Българска филология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Защитава докторска дисертация през 1994 г. През 1997 г. е избрана за доцент, а през 2014 г. – за професор в катедра „Български език“, на която е и ръководител от 1998 г. до 2006 г. В периода от 2013 г. до 2017 г. е ръководител на катедра „Български език като чужд“, а от 1998 до 2005 г. е заместник-декан на Факултета по славянски филологии.

Проф. Влахова е създател на първата филологическа магистърска програма по компютърна лингвистика в България, дългогодишен неин ръководител и сътрудник на Секцията по компютърна лингвистика към Института за български език (БАН).

Професор Р. Влахова е ценèн и търсен преподавател в редица чуждестранни университети – била е лектор в Лайпцигския университет, в Университета на Саарланд и много други.

За изключителния ѝ професионализъм е удостоена с най-високото отличие на Софийския университет – Почетен знак със синя лента.

Проф. Радка Влахова е сред най-харизматичните преподаватели във Факултета по славянски филологии. Основните ѝ научни интереси са в областта на синтаксиса, морфологията, фонетиката, лексикологията и компютърната обработка на естествения език. Тя е известна с умението си да увлича с идеи, да създава екипи и да насърчава изследователския дух на младите. В нейно лице изгубихме вдъхновяващ ментор, верен приятел и незаменим колега.

Поклон пред светлата ѝ памет!

 

Поклонението ще се състои на 24 януари 2021 г. (неделя) от 12:00 ч. в църквата „Света София“.

 

От колегите от Факултета по славянски филологии