Къща за литература и превод и Полският институт в София ви канят на среща с полския писател Йенджей Моравецки в рамките на  X. Софийски международен литературен фестивал.

 

Фактите, войната и художественото писане
Йенджей Моравецки в разговор с Георги Тенев


Кога: 6 декември 2022 г., вторник, 16:00 ч.
Къде: Мраморно фоайе на НДК, вход свободен
Организатори: Софийски международен литературен фестивал - https://literaryfest.org/, Фондация „Следваща страница“ - https://www.npage.org/ и Полски институт в София - https://instytutpolski.pl/sofia/.

Как изглежда пейзажът след края на една империя?
Когато ледът се разтопи и утопиите рухнат, какво се ражда от кишата?
Преодолима ли е културната и идеологическа празнина в посттоталитарните общества?
Тези въпроси срещат писателя, публицист и режисьор Йенджей Моравецки с писателя, сценарист и драматург Георги Тенев.
Разговорът ще се води на български език със симултанен превод от Кристиян Янев.


ЗА ЙЕНДЖЕЙ МОРАВЕЦКИ
Години наред пътува до най-отдалечените кътчета на Русия, за да открие страна, различна от описаната преди това в полските репортажи и статии. Последната си книга „Szuga. Krajobraz po imperium” (изд. Czytelnik, 2022) описва като „спор и примирение с Ришард Капушчински“. С нея Моравецки разказва за една непозната Русия, но и прави болезнена равносметка за личните си отношения със страната и хората, обект на дългогодишните му изследвания. Йенджей Моравецки преподава в Института по журналистика и социална комуникация към Вроцлавския университет. По време на творческата си резиденция в Къщата за литература и превод той ще работи по следващия си роман и по популяризацията на „Szuga”.


ЗА ГЕОРГИ ТЕНЕВ
Автор на книгите „Партиен дом“, „Кристо и свободната любов“, „Свещена светлина“ „Господин М.“ („Алтера“, 2006, 2008, 2009, 2010) и „Резиденцията“ („Колибри“, 2020). Той е автор и водещ на телевизионни предавания за литература и история по Българската национална телевизия. Пише пиеси, радиопиеси и текстове за театър и има множество съвместни проекти с Явор Гърдев. Режисьор e на филмите „Свещена светлина“ (2010), „Хубен рисува пари“ (2012) и „Симон срещу страха (Случаят Варсано)“ (2018). Развива и кураторски, визуални и концептуални проекти и пърформанси.

Събитието е част от програмата на резидентския престой на Йенджей Моравецки в Къща за литература и превод - София, който се осъществява в партньорство с Полския институт в София и Националия фонд „Култура“.


Присъединете се към събитието във Фейсбук - https://fb.me/e/2v5gufBgy

Заповядайте!