Доктор Живаго от Борис Пастернак и На изток от Виена - Льо Корбюзие : градове, обекти, тела и значения в лабиринтите на прочита и Властта

 

I. Списък на лекциите :

 

Пояснение :

Лекциите проблематизират аспекти основно от романите указани в общата т е м а на спец-курса. Моля двата текста да се имат впредвид в заглавията на т е м и т е   № : 1 – 15, в случаите когато не е било задължително и не са посочени.

 

Лекция № 1

Концепти и образи от Л. Корбюзие, С.М. Айзенщайн и Б.Л. Пастернак в експлицитния прочит на града за читателя и имплицитния за автора.                  

 

Лекция № 2

Льо Корбюзие и Борис Пастернак за бъдещето на града .

 

Лекция № 3

Големият град - субект в повествованието.

Аспект на френския текст в руския литературен канон .

 

Лекция № 4

Номинационният семиозис на проф. Ю.М. Лотман / Б.А. Успенски и нарицателните имена - знаци в ексфразиса със смисъл от : легендаризирана биография и художествения т е к с т  в  т е к с т а

 

Лекция № 5

Концепциите и контекстите на З. Фройд , Б. Пастернак и Л. Корбюзие, регулиращи повествователните функции на съновиденията и др. състояния и действия на повествователя функция на неосъзнаваното, в съпоставяните романи.

 

Лекция № 6

Авторът, повествователят и основните персонажи в сцени на писане и четене в съпоставяните романи ; Същност и повествователни функции

    

Лекция № 7

Значения и смислови редове на : докосването, допира, съседството, наслояването и пр. отношения на   е д н о в р е м е н н о с т   и   с ъ - п р и с ъ с т в и е    в   литературното пространство.

/Художествените значения на модерните и класически материали : стъкло- стомана и дърво-камък /.

 

Лекция № 8

Фрагментираното тяло като ключ към антропоморфизмите и кинематографичността на прозата в романа Д-р Живаго и На изток от Виена.

 

Лекция № 9

Символи и персонажи в кварталния двор и значенията на двора , архаизъм от заварената морфология на руския град или ядро / център / на бъдещия зелен - град ?            

 

Лекция № 10

Екзистенциалните категории Живот - Смърт и еквивалентните архитектурни и ексфразисни образи в символистична интерпретация и модерна де - символизираща деструкция.      

 

Лекция № 11

С е м и о т и к а т а   на повествователя и Льо Корбюзие в дневника и пътеписа - На изток от Виена  и  л о г и к а т а   на повествователя в романа Доктор Живаго . Знанието и действието, видове и протагонисти в съюз и / или конфликт.

 

Лекция № 12

Фолклорът и творчеството на Велимир Хлебников в очерците на Р.О. Якобсон - Новейшая русская поэзия и Доктор Живаго на Борис Пастернак , семиотиката на каноничните изкуства и На изток от Виена от Льо Корбюзие.

 

Лекция № 13

Моделът на всеобщото пространство от мистиците : Земя - хоризонт – Небе и модерния о б е к т; мизансцен в ексфразиса на романите от Пастернак и Корбюзие.

 

Лекция №14

Детските игри преди и след усвояването на писмеността и самата писменост-памет, жест , графичен образ, и функционирането на универсалните модели за литературността на ексфразиса и романите.

 

Лекция № 15

Значенията на тежестта в амнезии и реминисценции на повествователя .

/Отпечатъци, отражения, проекции - предварителни кодирания и преместваща се гледна точка , гравитация и а г р а в и т а ц и я на обекта, отсъствие на тежест-сенки - светлини /.

 

II. Анотация

Съпоставяните автори и романи позволяват без свръх-интерпретация да се покаже нагледно и достъпно ролята на пространствените, визуални изкуства-живопис, градоустройство и темпоралните-музика, синкретичните-фолклорни изпълнения, жилищен и църковен интериор и ритуали, в изясняване генезиса на на повествованието и по-генерално : образите, мотивите, темите и композиционните принципи на художествените езици и текстове .

 

III. Учебни часове: 1 - 30

IV. Учебни занятия : 10 х 3 учебни часа , един път седмично, първи семестър на учебната 2014 - 2015 г.

V. Форма на завършване на спец - курса : и з п и т ; т е с т - входно ниво и т е с т - допуск до изпит.

 

VI. Библиография

Айзенщайн, С.М. - Монтажът, С. Изток – Запад, 2012

Корбюзье, Ле - Путешествие на Восток, М. Стройиздат 1991

Корбюзье, Л. - Ответы на вопросы из Москвы, Париж 1930   в Планировка города, М. Огиз - Изогиз, 1933

Корбюзие, Л.- Писмо до М.Я. Гинзбург, М.1930

Лотман, Ю.М. - Собранные сочинения, т. I - VI, Санкт Петербург, Искусство ; 1995 - 2002

Ман, П. - Алегории на четенето, С. ИК „Критика и хуманизъм”, 2000

Пастернак, Б.Л. - Доктор Живаго М. Художественная литература, Избранные работы - т.III, 1990

Пастернак, Б.Л. - Люди и положения, М. Ексмо, 2008

Проп, В.Я. - Исторически корени на вълшебната приказка, С. ИК. Прозорец, година на публикацията не е посочена.

Сандев, К. - Учебно пособие : Превод на пътеписа - На изток от Виена / ср. по-горе с Пътешествие на Изток / от Л.Корбюзие с предговор, пояснения / № 1- 510 /, и идентифицирани и коментирани цитираните от Л.К. над сто художествени, литературни и научни творби и трактати, препратки за артявления, творци и епохи.

Якобсон, Р.О. - Работы по поэтике, серия - Языковеды мира ; М. Прогресс,1987

 

Речници по семиотика от : Венсан Колапиетро и Алджирда Жюльенович Гремас