india2

 

Посолство на Република Индия, Клуб „Приятели на Индия”,

Културният център към СУ „Св. Климент Охридски” и

Специалност Индология

 

представят:

 

САКРАЛНА ИНДИЯ

ИСТОРИЧЕСКИ ПЕЙЗАЖИ ОТ ИНДИЯ

 

Две изложби на индийския фотограф Амит Пасрича

7 – 18 октомври 2013

Галерия „Алма Матер”

 

Официално откриване:

7 октомври, 18.00 ч, галерия „Алма Матер”

Северно крило, Ректорат на СУ

 

Изложбите ще открият проф. Александър Федотов (директор на Центъра за източни езици и култури към СУ и зам. председател на клуб “Приятели на Индия”) и журналистът Симеон Идакиев.

 

През октомври в галерия „Алма Матер” почитателите на индийската култура и история ще имат възможност отново да се докоснат до нея посредством две цветни фотографски изложби на утвърдения в цял свят фотограф Амит Пасрича (Amit Pasricha) (Индия), представени за пръв път у нас благодарение на Посолството на Индия, в сътрудничество с Клуб „Приятели на Индия” и преподавателите от специалност „Индология” в Софийския университет.

 

Творбите, включени в „Сакрална Индия” и тези в „Исторически пейзажи от Индия”, вече са спечелили интереса и високото мнение на посетителите на изложбите в Zitadelle Spandau Museum  в Берлин (по време на Дните на Индия в Германия), в Novoměstská radnice в Прага, в Беларус, Белград и други. С тях, индиецът Амит Пасрича (живеещ в Делхи) затвърждава позициите си на един от най-известните и уважаваните професионални индийски фотографи. Нарича се „Панорамиста”, защото негова страст е панорамната фотография, с която е и най-популярен. Ръководи майсторски класове по фотография на различни места из Индия, обучавайки в специфичната си техника на снимане.

 

india3