Нобеловият лауреат Мо Йен ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет


nobel-prizeНосителят на Нобеловата награда за литература за 2012 г. Мо Йен ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тържествената церемония ще се състои на 27 септември 2014 г. в 11.00 часа в Аулата на Софийския университет.

По този повод изтъкнатият китайски творец ще пристигне в България на посещение, осъществено от Института „Конфуций“ към Софийския университет и със съдействието на посолството на Китай у нас.

Предложението за удостояването на световноизвестния китайски писател с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии.

По-късно през деня, в 15.30 часа в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет, Мо Йен ще участва в литературен форум, организиран от Института „Конфуций“, фондация „Славяни”, Съюза на писателите в България и Съюза на журналистите в България. Нобеловият лауреат ще връчи награди на победителите в литературния конкурс за превод на свои кратки разкази.

Мо Йен, чието истинско име е Гуан Мо-йе, е роден на 17 февруари 1955 г. в селския район Гаоми, провинция Шандун. По време на „културната революция“ напуска училище, за да започне работа във фабрика. На 20-годишна възраст влиза в редиците на Народноосвободителната армия, оттогава датират и първите му литературни опити. През 1981 г. излиза дебютният му сборник разкази. Пет години по-късно завършва армейския Художествен институт.

Литературният псевдоним Мо Йен означава буквално „не говори“ и произтича от предупрежденията на родителите му да мълчи пред хората навън, за да избегне неприятности в годините на политически репресии.

Мо Йен е автор на новели, повести, романи и сборници с кратки разкази и есеистика. Сред неговите емблематични текстове са повестта „Червено сорго“ (1986 г.), залегнала в основата на сценария на едноименния филм под режисурата на Джан И-моу, който печели през 1988 г. голямата награда „Златната мечка“ на Берлинския филмов фестивал; филмираният разказ „Люлката на бялото куче“ (1985 г.); разказът „Прозрачният морков“ (1985 г.); романите „Пищни гърди, тлъсти бедра“ (1985 г.), „Уморен да се раждам и умирам“ (2006 г.), „Жабата“ и др.

Две от неговите най-известни творби - "Уморен да се раждам и умирам" и "Наказанието със сандалово дърво", в момента се превеждат у нас от китайски език. Първата от тях предстои да излезе до края на годината. До момента Мо Йен е познат на българските читатели с романа си "Промяната", преведен от английски език.

Носител е на множество литературни награди, сред които Международната награда „Кирияма“, Наградата за азиатска култура „Фукуока“, Наградата за китайска литература „Нюман“, Националната литературна награда на името на Мао Дуън.

Мо Йен е поредният Нобелов лауреат, почетен доктор на най-старото и авторитетно висше училище в България. Орхан Памук и Марио Варгас Льоса бяха удостоени с почетното звание през 2011 г. и 2013 г.