pergolesiКултурният център на СУ „Св. Климент Охридски”,
Бароково Трио „Афетуозо” и „Кварто Квартет”


 представят:

 Празничен Великденски концерт
 „СТАБАТ МАТЕР"
 /от Джовани Батиста Перголези/

 Вход свободен

 Софийският университет „Св. Климент Охридски” и тази година ще отбележи Светлия християнски празник с тържествен концерт в Аулата на Ректората - вече традиционно очаквано музикално събитие както за университетската общност, така и за жителите и гостите на столицата.

 

9 април 2015 г., 19 ч., Аула на СУ


 По покана на Културния център на СУ на 9 април, Велики четвъртък, изпълнители от два високопрофесионални камерни състава – Бароково трио „Афетуозо“ и „Кварто Квартет“ (носител на наградата Кристална Лира) – ще изпълнят цялостното произведение „Стабат Матер” от Джовани Батиста Перголези. Солисти ще бъдат Христина Василева, сопран, и Виолета Радомирска, мецосопран. Благодарение на любезната подкрепа на спомоществователя на събитието, г-н Алекс Нестор, публиката ще има възможност да посети концерта при вход свободен.

 “Stabat Mater” (1736 г.) е една от знаменитите религиозни творби на Перголези. Наричат я лебедовата песен на композитора, тъй като е написана в края на живота му (едва 26-годишен), специално за бдението на Разпети петък в чест на Дева Мария на Неаполитанското братство на рицарите на Сан Луиджи ди Палацо. Творбата на Перголези измества в службата едноименното произведение на друг голям италиански композитор, Алесандро Скарлати, писано девет години по-рано. Жан-Жак Русо определя въвеждащата част на произведението като „най-съвършения и въздействащ дует, композиран някога“.

 С участието на:

 Бароково трио „Афетуозо”:
 Христина Василева, сопран
 Виолета Радомирска, мецосопран, гост
 Димитър Маринкев, флейта
 Йосиф Герджиков, клавесин


 „Кварто Квартет”:
 Иван Пенчев, цигулка
 Светлана Станчева, цигулка
 Татяна Тодорова, виола
 Димитър Тенчев, виолончело