Факултетът по славянски филологии

съвместно с Полския институт в София

baranczakорганизират

 

среща, посветена на Станислав Баранчак, с участието на проф. Данута Опацка-Валасек и проф. Дариуш Павелец.

 

 

21 май, четвъртък, 18.30 ч., СУ „Св. Климент Охридски“, Нова конферентна зала, северно крило, II ет. 

 

Станислав Баранчак (1946-2014) е поет, литературен критик, преводач на поезия, един от най-значимите творци на „Новата вълна“, деец на Комитета за защита на работниците (КОR), преводач на творбите на Шекспир, Емили Дикинсън, Уистън Хю Одън, Томас Харди и Йосиф Бродски. Лауреат на многобройни литературни награди, в т.ч. Наградата на полския ПЕН клуб „Ян Парандовски“ (1996), Литературната награда „Нике“ за поетичния сборник „Хирургическа точност“ (Chirurgiczna precyzja, 1999), Вроцлавската награда за поезия Silesius зя цялостно творчество (1999).

 

Лекция на проф. Данута Опацка-Валасек „Почти в последния момент на последния момент… Дискретната възвишеност на късните стихове на Станислав Баранчак”

Проф. Данута Опацка-Валасек е литературен историк, литературовед, извънреден професор в Направление „Литература на ХХ век“ на Института за полска литература в Силезийския университет. Занимава се с поезията на XX и XXI в. и с изкуството на интерпретацията.

 

Лекция на проф. д-р Дариуш Павелец „Станислав Баранчак – бунт и шедьовър”

Проф. Дариуш Павелец е литературен историк, литературен критик. Ръководи катедрата за историческа поетика и изкуство на интерпретация на Силезийския университет, директор на Центъра за научна информация и академичната библиотека в Катовице. Автор на девет книги, в т.ч. „Поезията на Станислав Баранчак. Правила и контексти“ (1992), „Четейки Барначак“ (1995)