Семинар за хуманитаристи

 

logo fin

 

В навечерието на третия рожден ден на Семинара за хуманитаристи Ви каним на разговор около теориите за четенето в България.

 

Конкретният повод е излезлият специален брой на Littera et Lingua, посветен на рецептивните теории.

 

На адрес: http://slav.uni-sofia.bg/naum/lilijournal/2016/13/1 можете да прочетете статии на Георги Герджиков, Богдана Паскалева, Катерина Клинкова, Александър Попов и Владимир Полеганов, Катерина Кокинова, както и откъс от теоретичната работа на Ренате Лахман (Германия) върху паметта и литературата (в превод на Велимира Божилова).

 

Като илюстрация на работата на групата включихме и една от най-интересните дискусии до момента (в превод на Георги Герджиков), провокирана от лекцията на д-р Мартин Каплицки (Чехия) върху прагматизма на Джон Дюи и литературната теория на Волфганг Изер. Броят е посветен на Волфганг Изер и възникна в резултат от дискусиите и интересите на работната група по рецептивни теории към Семинара за хуманитаристи, която се събира от февруари 2015 г.

 

Разговорът ще се фокусира също и върху конференцията в чест на Изер в София през 2000 г., както и работата по различни рецептивни теории у нас.

 

Кога: 10 април (пон.), 18:30 ч.

Къде: 149 ауд., ет. ІV (Ректорат, Централно крило)