BachКултурен център на СУ “Св. Климент Охридски” , Фондация “Кантус Фирмус” и

Фондация „Бахово общество в България”


представят:

МАТУЕС ПАСИОН”

Йохан Себастиан Бах


24 април, сряда, 19:00, Аула, Ректорат


В навечерието на Възкресение Христово ще можете да чуете една от най-забележителните творби, създадени за този празник. “Кантус Фирмус” и фондация “Бахово общество в България” представят цялостно изпълнение на Матеус Пасион от Йохан Себастиан Бах.


Солисти:

Гиргина Гиргинова,
Олга Михайлова – Динова,
Виргил Хартингер,
Петър Данаилов
Пламен Бейков.


С участието на Смесен хор “Св. Троица” и Камерен инструментален ансамбъл


Диригент: Йосиф Герджиков


Пасионите на Бах са едни от най-значимите произведения на композитора. По думите на Алберт Швайцер те изразяват във висша степен неговата същност на творец, който живее в духа на времето. „Страсти по Йоана” („Йоханес пасион”) (1724 г.) и „Страсти по Матея” („Матеус пасион)“ (ок. 1729 г.) са кантатно-ораториални творби на евангелската тема за страданията на Христос, предназначени за изпълнение на вечерните служби на Разпети петък през Страстната седмица. Освен ариите, хоралите и хоровете, в тях със средствата на речитатива е втъкана и драматичната история на последните дни на земния живот на нашия Спасител. Известно е, че Бах пише четири или пет пасиона, но само тези два достигат изцяло до наши дни. Бах започва да композира „Матеус пасион“ през есента на 1728 година, когато получава известие, че приятелят му княз Леополд от Кьотен е починал. Творбата е изпълнена за първи път на Разпети петък, 15 април 1729 г. Дори и след като текстът е бил завършен, по него постоянно са се правили промени, докато се достигне до познатата днес форма, в която пасионът е разчленен на поредица от 24 сцени. Те носят концентрирното музикално драматургичното послание на „петия евангелист” Йохан Себастиян Бах.


„Матеус пасион“ е образец за универсалността на музикалния език, чрез който без необходимост от превод на разума музиката се влива в душата и сърцето на човека и го повежда по трънливия път към достигане на едно по-морално битие.


Билети може да закупите от касите на Зала България, онлайн от ticketsbg и пред аулата на СУ в деня на концерта.

 

aula33