По време на академичното тържество по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост бяха наградени победителите в Деветия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на Фондация “Св. Климент Охридски” за студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина. Тази година в конкурса участват над 160 произведения в двата жанра, в които се присъжда наградата. Конкурсът е учреден по инициатива на проф. Боян Биолчев и със средства, дарени от него.

 

nagradi

 

Конкурсното жури бе в състав доц. д-р Ани Бурова, д-р Мария Калинова Байтошева и д-р Камелия Спасова от Факултета по славянски филологии на Алма матер. Доц. Бурова отбеляза, че високият интерес към този конкурс и изобщо към конкурсите за дебютна литература и за млади автори от последните години показва, че за щастие за много млади хора литературата продължава да бъде много важно средство за разбиране на света и за израз на личността. Според нея по някакъв начин това доказват и двете наградени произведения, защото те по различни начини разсъждават върху самата литература, върху авторството, върху писането, върху възможностите и бъдещето на литературата.

 

Наградата за поезия в конкурса получи Зара Кънчева за стихотворението си "За писането". Тя е от Факултета по славянски филологии на СУ, специалност „Българска филология”.

 

Наградата за проза бе присъдена на Борис Новаков за разказа му "R236G (или историята на първия мимеограф)”. Той е от Философския факултет на СУ, специалност „Философия”. Наградените студенти прочетоха произведенията си пред аудиторията.

 

stipendija

 

По традиция в деня на светите братя Кирил и Методий за осма поредна година бе връчена стипендия на Фондация „Блага Димитрова“ за студент от Факултета по славянски филологии на Софийския университет. Тази година стипендия получават двама студенти. Тихомир Юруков, председател на Фондация „Блага Димитрова”, поздрави всички присъстващи с празника и връчи стипендия на студентите от Факултета по славянски филологии Кристиян Янев, четвърти курс, специалност „Славянска филология” и Борислава Иванова, четвърти курс, специалност „Балканистика”.