ЛОГИКА И EЗИК

СИД

 

 

Анотация:

Курсът има за цел (1) да запознае студентите с основни моменти от съдържанието на пропозиционалната и предикатната логика, (2) да даде представа за начина, по който пропозиционалната и предикатна логика подхождат към езика, (3) посредством семантиката на Монтагьо да покаже как инструментариумът на логиката може да се използва в лингвистиката. Като подготовка за представянето на семантиката на Монтагьо курсът запознава студентите и с основни неща от модалната логика, теорията на типовете и категориалната граматика. Стремежът е изложението да е максимално достъпно, като се набляга повече върху анализа на конкретни примери, отколкото върху формална строгост и систематичност.

 

Предварителни изисквания:

Няма.

 

Учебно съдържание:

  1. Пропозиционална логика. Логическите съюзи (конюнкция, отрицание, дизюнкция, импликация и еквивалентност; символно представяне на твърдения от естествения език)
  2. Синтаксис и семантика на пропозиционалната логика (рекурсивна дефиниция на правилно образуваните изрази; семантични правила; таблици за истинност, тавтологии, противоречия, синтетични изрази)
  3. Логическо следване и логическа еквивалентност (дефиниция; проверка чрез таблици за истинност)
  4. Предикатна логика. Общи и единични термини (индивидни константи и букви за предикати; символно представяне на прости и съставни единични твърдения)
  5. Квантори и индивидни променливи (отворени изречения; обхват на кванторите; свързани и свободни променливи; синтаксис на предикатната логика)
  6. Символно представяне на твърдения от естествения език. Семантика на предикатната логика (представяне на категоричните твърдения; представяне на твърдения, съдържащи неопределителен член; множествена квантификация; семантичните правила на предикатната логика)
  7. Една доказателствена процедура на предикатната логика (екзистенциална и универсална инстанциация, доказване на логическо следване)
  8. Предикатна логика с равенство (символно представяне на твърдения с използване на равенство, определени описания)
  9. Интензионална логика (семантика на възможните светове; алетична, епистемична, деонтична и темпорална модална логика; релация на достижимост)
  10. Интензионална предикатна логика (не-прозрачни контексти; de dictoи de re модалности; семантика на модалната предикатна логика)
  11. Теория на типовете и категориална граматика (синтаксис и семантика на теория на типовете; λ-абстракция; интензионална теория на типовете)
  12. Семантика на Montague (синтаксис и композиционалност на значението; правила за подлог – предикат, детерминатор – именна фраза, съюзи, глаголни фрази, анафорични местоимения, преходни глаголи и др.)

 

Литература:

Латинов, Е., Символна логика със задачи, 2010, Изток-Запад

Латинов, Е., Модална логика, 2012, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“

Dowty, D., Wall. E., Peters, S., Introduction to Montague semantics, 1981, D. Reidel Publishing Company