Феноменът „Студентски град“ – гледната точка на антрополога

Автори: Десислава Горанова и Николета Даданска

 

fenomenat

 

Гледай видеофилма  -  https://youtu.be/cEmjubYBS18

 

Младите хора, след като навършат преломната възраст - 18 години, са изправени пред отговорността да направят множество решения, повечето от които, съдбоносни за живота им. Едно от тях е във връзка с образованието - с какво да се занимават за напред, какво да учат. След като направят своя избор какво, къде да учат, идва въпросът „Как?“. Тъй като повечето младежи избират да учат в друг град, им е необходимо да имат жилище според техните финансови възможности. И на въпроса „Къде?“, Столицата е отговорила като е създала необходимото място наречено „Студентски град“. За да отговорим дали са посрещнати наистина нуждите им и как възприемат младите хора Студентски град, зададохме следния въпрос на неколцина младежи: „Какво за теб е студентски град: жилищен комплекс или е студентски кампус?“

 

През 1975 г. на 5-ти декември е открит голям комплекс студентски общежития. Намира се в близост до кварталите „Дианабад“ и „Дървеница“, част е от административния район „Студентски“ на Столична община.

Първоначалното му название е „Студентски град „Христо Ботев“.

 

Изграждат се десетки многоетажни общежития с цел да се задоволят жилищните нужди на студентите от софийските висши учебни заведения - шест университета, като четири от тях са национални.

 

Комплексът е снабден с нужните за студентите институции като болница, поща, заведения - които преобладават, и магазини, от различен вид, за потребностите на живущите.

 

Нови културни тенденции – Габрово, casestudy

Антропология на религиозния живот: Преподобна Стойна