Нови културни тенденции – Габрово, casestudy

Автор: Калоян Христов

 

Gabrovo

 

 

Гледай видеофилма  -  https://youtu.be/Motwya0QsDg

 

Във видеофилма са използвани следните материали: музика: Folklore - The Folk Orchestra of the Bulgarian National Radio – Три хора за кавал и оркестър; снимки: архив за кв. „Шенини“, снимки на старо Габрово: www.retrobulgaria.com; www.aspirinbg.com

 

Габрово притежава богата история, част от която струи от възрожденските сгради, запазени в по-старите квартали на града, който е разделен на 29 квартала. Всеки от тях носи собствена история и памет, но ние ще насочим вниманието си към един определен квартал, който притежава изключително интересен дух днес, а именно квартал „Шенин“.

 

Когато започнах своето теренно проучване, аз вече се бях натъкнал на един изключително интересен факт, че кварталът има свой архив, който съхранява исторически разкази на хора живели в квартала, снимки от различни години и всякакви материали, свързани с квартала. Може би тук е мястото да вметна, че аз също съм част от „Шенини“ и този архив е събиран от моя прадядо. Ровейки се в запазените писмени оригинали на спомени на хора, които са живели в квартала аз открих, че ако се позоваваме на тези факти, бихме казали, че това място притежава една интересна история, вкарана в рамките на една общност от няколко човека.

 

Идеята на теренното проучване е да покаже какви традиции и обичаи се спазват под различни форми и за различни поводи, какви нови традиции се формират, като празника на квартала, който от своя страна вплита стари, малко променени, обичаи.

 

 

Феноменът „Студентски град“ – гледната точка на антрополога

Антропология на религиозния живот: Преподобна Стойна